Preventie

Kies voor een mond zonder tandsteen

Een gebit zonder tandsteen is een verademing. Want tandsteen veroorzaakt de meeste mondproblemen. Denk aan gaatjes (cariës), ontstoken tandvlees, tanderosie en een slechte adem. Het goede nieuws is dat u tandsteen zelf vrij eenvoudig kunt voorkomen, door iedere dag twee keer te poetsen met fluoridetandpasta.

Hoe krijgt iemand tandsteen?

Etensresten, speeksel en bacteriën in de mond vormen samen een plakkerig laagje om uw tanden en onder het tandvlees. Dat is tandplak. Als dat doorzichtige laagje lang blijft zitten, wordt het hard tandsteen. Dat zit vaak op plekken die niet goed gepoetst worden. Als tandsteen er eenmaal zit, kunt u dit niet meer zelf wegpoetsen.

Tandsteen laten verwijderen

Als tijdens een controle of intake blijkt dat u tandsteen in het gebit hebt, haalt de de preventieassistent(e) dit voor u weg. Soms doet de mondhygiëniste of tandarts dit. Dat kan op twee manieren:

  • met een haakje;
  • met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft;
  • met een Airflow.

Voor kinderen onder de achttien is een behandeling door de preventieassistent(e) gratis.

Laatste stap: polijsten

Na de behandeling worden uw tanden gepolijst. U krijgt wat polijstpasta op uw tanden en een borsteltje doet het werk. Polijsten verwijdert aanslag en laat de tanden weer stralen.